En uträkning gör gällande att uppemot 90.000 fuktskador kommer in till försäkringsbolagen varje år. Det är idag vanligt att försäkringsbolagen dessutom har ett krav att renoverade badrum uppfyller en grundläggande standard inom byggbranschen. Det kan alltså bli ett stort hål i plånboken om man renoverar sitt badrum på fel sätt. Ska en lägenhet säljas vidare, kommer priset störtdyka om det upptäcks fel kring ett badrum eller hur badrummet har renoverats. Här kommer några tips på vad man bör ha i åtanke.
Inspiration och planering
Innan man planerar sin renovering är det bra att kolla runt lite och låta sig inspireras, både på nätet och på byggvaruhus. Det finns en hel del val man måste göra. Ska det vara väggmonterad WC? Ska badkaret vara inbyggt? Vilket kakel ska användas? Hur ska golvbrunnen se ut? Ska tvättmaskinen vara inklädd? Listan kan göras hur lång som helst. Redan i planeringsarbetet lägger man grunden för slutresultatet.
Välja hantverkare
När planerna ska sättas i verket är det dags att anlita en hantverkare. Man kan få hjälp av Råd & Rön eller via Konsumentverket, för att få uppdaterad information kring vad man bör tänka på. Man kan med fördel ta kontakt med fler än tre hantverkare för att få olika kostnadsförslag. Här bör dock inte priset fälla hela avgörandet, utan snarare en kombination av vilken kunnighet och erfarenhet hantverkaren verkar ha. Kontrollera också om arbetet ska utföras av en enda entreprenad eller delas upp på flera. Delas det upp på flera, kan det tillkomma problem med var ansvaret ligger i de olika momenten. Kolla även att F-skattesedel finns samt försäkringar som omfattar VVS-installationer. Behörighet att få arbeta med badrum, ska naturligtvis finnas i ordning. Företaget bör även finnas listat hos Elsäkerhetsverket och inte vara svartlistat någonstans.
Slutbesiktning och betalning
Man bör inte betala något i förskott utan komma överens om en betalningsplan. En tredjedel av summan bör utbetalas efter slutbesiktning. Då ska arbetet givetvis vara godkänt av en besiktningsman. Man kan gärna ha delbetalningar då visa delmål har uppnåtts, och göra så kallade förbesiktningar där man kollar exempelvis tätskiktet. I avtalet skriver man in alla dessa moment för badrumsrenovering göteborg man vill ha med som är kopplade till betalningen. Just arbetet med tätskiktet kan vara extra viktigt att ha koll på. Det ska göras av behörig personal och gärna dokumenteras, då det inte går att kontrollera då kaklet ligger lagt.
Efter badrumsrenoveringen
Det är viktigt att samla alla dokument efter renoveringen. Hantverkarformuläret, intyg om tätskikt och papper gällande VVS- och elinstallationer ingår i dessa dokument. Genom att samla information och gärna lämna in kopior till föreningen, om man bor i bostadsrätt, kan man känna sig lugn och trygg. När en lägenhet senare säljs vidare, kan man vid behov hänvisa till dessa handlingar om frågor rörande renoveringen kommer på tal. Har man utfört badrumsrenoveringen enligt konstens alla regler, och har ordning på intyg och dokument, kan man känna sig ganska trygg om problem med exempelvis tätskiktet uppstår. Normalt har man ansvar i tio år för en badrumsrenovering, men uppdaterad information finns hos konsumentverket.